120 Fv152
Sogn og Fjordane, 6848

Kva skjer?

Kva skjer? Her finn du nyhende og kva som er aktuelt ved Norsk Bremuseum.

Mammutar kjem til Norsk Bremuseum!

Mammutar_Sarner.png

Endeleg kjem istidsdyra heim til Norsk Bremuseum. Dette er ein del av ein pedagogisk leikepark utanfor museet. Det vert talar, morosam underhaldning og spanande overraskingar ved opninga.

Den ullhåra mammuten var ein mammutart som levde i dei nordlegaste områda av Eurasia og Nord-Amerika frå om lag 5 millionar år sidan og fram til slutten av siste istid for omlag 11.000 år sidan. Takka vere funn av frosne og uttørka kadaver er dette den forhistoriske dyrearten som er best kjend, både når det gjelder utsjånad og levevis. I tillegg til heile kadaver er det gjort store mengder funn både av heile skjelett, støyttenner, tenner, mageinnhald og avføring. Det er også gjort fleire funn Noreg, nesten alle i Gudbrandsdalen.

Utryddinga av ullhåra mammut skuldast at leveområda deira forsvann på same tid som moderne menneske trengte inn i dei områda som var att på jakt etter byttedyr. Sidan mammutar var store dyr med langsam reproduksjon, var dei sårbare for jaktpresset og vart utrydda både i Eurasia og Nord-Amerika på slutten av siste istid.